Zupa aromatyczna i rozgrzewająca z mlekiem kokosowym i imbirem.
1. Spory kawałek dyni opróżniamy z pestek, kroimy w kawałki średniej wielkości i gotujemy(15 min )
razem z imbirem w malej ilości wody ( naprawdę małej, bo nie wyjdzie krem tylko woda, )
2. Blendujemy i dodajemy mleko kokosowe
3. Zostawiamy na gazie do zagotowania i doprawiamy: sól, pieprz,cukier, liść limonki, skórka z cytryny. Ja dodaje jeszcze duużo imbiru zblendowanego, opcjonalnie curry, chilli )
i ... GOTOWE :)
Zupę można ugotować na bulionie lub na kostce, ale chodzi o to żeby było szybko i prosto.
Koniecznie jako dodatek dodajemy kleks z śmietany i prażone płatki migdałów :)
( dla męża z podsmażonym boczkiem :) )
Można podać grzanki z serem lub czosnkiem.
Zupa jest pyszna aromatyczna i smakuje też dzieciom :)
SMACZNEGO :)
Pozdrawiam Kasie D. która parę lat temu "sprzedała" mi ten przepis :)
Kisses kochana :)
bardzo smaczna -jadlam CB
OdpowiedzUsuńuwielbiam i kremy z dyni i z cukini- smacznie, zdrowo, kolorowo:-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam zupy z dyni ale przepis zaintrygowal mnie takze pora to zmienic :)
OdpowiedzUsuńWczoraj się tak zastanawiałam czy zupa krem z dyni jest zjadliwa.....w sumie to nie mialam pomyslu jak ją przyrządzić a tu prosze:) Jak na tacy:)
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie bez związku z postem, ale za to z którym się czaję od jakiegoś czasu ;-)
OdpowiedzUsuńGdzie szukać takich krzeseł jak Twoje??? Zachorowałam na nie i wszystkie inne przestały mi się podobać :)
z innej beczki, cos dla Vivki: http://www.monmonandbrunto.com/index.php?lang=1&main=63&sub=301&item=1037
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale na niedzielę zrobię...dziękuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale spróbuję....dzięki, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam ,ale z chęcią spróbuję...dzięki za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwczoraj robilam z kolezanka pyszna,nie oglysmy sie najesc CB
OdpowiedzUsuń